Terug naar: Home - Nieuws - wetgeving - Nog geen compensaties voor 21 % btw op bouwgrond

Nog geen compensaties voor 21 % btw op bouwgrond

wetgeving

Nog geen compensaties voor 21 % btw op bouwgrond

Vanaf 1 januari 2011 betaal je 21 % btw op de bouwgrond bij aankoop van een sleutel-op-de-deurwoning. Nu betaal je hier nog 10 % registratierechten op. De Europese Commissie eiste verandering en die komt er. Vlaanderen en Brussel vragen compensaties aan de federale overheid, maar hier blijft het stil.
De Europese Commissie eist dat België bij de gezamenlijke aankoop van woning en grond ook op de grond btw heft. In Vlaanderen betaal je nu 10 % registratierechten op grond en 21 % btw op een woning. Slecht nieuws dus voor wie een appartement of een sleutel-op-de-deurwoning wil kopen. De Vlaamse regering, die de registratierechten int, loopt door de nieuwe regeling tientallen miljoenen euro mis. Kopers mogen toch al snel rekenen op 5.000 tot 10.000 euro meer voor hun project.

Bezwaren
“Vlaanderen en Brussel hebben al meermaals hun bezwaren geuit”, zegt Piet De Bruyn, woordvoerder van Vlaams Minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (n-va). "Toch heeft de federale overheid de wijziging al in de programmawet van 25 november 2009 opgenomen. De inwerkingtreding is voorzien voor 1 januari 2011. De publicatie van een koninklijk besluit kan dit zelfs nog vervroegen."

Compensaties
"Door de opname van deze bepaling in de programmawet moeten we concluderen dat de federale overheid, die soeverein bevoegd is inzake btw-wetgeving, verkozen heeft geen bijkomende conflicten met de Commissie op te starten", stelt De Bruyn. "De vraag naar federale compensaties blijft evenwel open. Recent stuurde minister Muyters nog een brief naar zijn federale collega Reynders waarin hij nogmaals de vraag heeft gesteld op welke manier de Vlaamse overheid compensaties zal krijgen. Maar voorlopig is hier nog geen nieuws over."

calender09/02/2010 calender 12 comments
 
blog comments powered by Disqus