Terug naar: Home - Nieuws - algemeen - Notarisbarometer - Aantal Vastgoedtransacties stijgt in November

Notarisbarometer - Aantal Vastgoedtransacties stijgt in November

algemeen

Notarisbarometer - Aantal Vastgoedtransacties stijgt in November

Aantal vastgoedtransacties stijgt in november, +7,7% in vergelijking met oktober 2011

Belgische vastgoedmarkt stelt het goed
In november gaat de vastgoedactiviteit verder op het elan van oktober, met opnieuw een stijging van het aantal vastgoedtransacties in ons land.We zien een stijging van 7,7% in vergelijking met oktober 2011 en een stijging van 12,7% in vergelijking met november 2010. Het clichébeeld van de Belg die een baksteen in de maag heeft, wordt dus ook in economisch onzekere tijden bevestigd.

Vooral stijging in Vlaanderen
Deze evolutie doet zich zowat over het hele land voor, maar de grootste sprongen worden toch in Vlaanderen genoteerd en dan vooral in de provincie Antwerpen (+13,3% ten opzichte van oktober 2011). De index van de vastgoedactiviteit van dit 4e kwartaal gaat, net zoals in 2010, behoorlijk sterk zijn. Voor oktober en november samen, zitten we al 9% boven het niveau van 2010.

Consumentenvertrouwen zakt, aantal faillissementen stijgt
De blakende gezondheid van de vastgoedmarkt staat in schril contrast met de macro-economische cijfers van ons land. De index van het consumentenvertrouwen is op -14 teruggevallen, daar waar hij vijf maanden geleden nog op positief stond en op -7 in oktober. Hoewel de faillissementen minder talrijk waren in november dan in oktober, blijven ze erg hoog en stijgen ze 21,6% ten opzichte van november 2010.

Economische context
In deze weinig bemoedigende context blijft de werkloosheid rond 6,6% schommelen (oktober 2011) en stabiliseert de (hoge) inflatie zich rond 3,4% sinds augustus. De hypothecaire interestvoeten dalen opnieuw sinds augustus. Voor een lening met vaste rentevoet op meer dan tien jaar, kondigt de Nationale Bank een rentevoet van 3,79% aan. Dat is lager dan het al erg lage niveau van eind 2010. De huidige rentevoet geeft de opleving van de vastgoedactiviteit een duw in de rug.

(Bron: Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat)

calender16/12/2011 calender 12 comments
 
blog comments powered by Disqus