Terug naar: Home - Nieuws - algemeen - Nederbelg met uitsterven bedreigd

Nederbelg met uitsterven bedreigd

algemeen

Nederbelg met uitsterven bedreigd

Twintig jaar geleden vestigden de 1ste Nedrlanders zich in de grensstreek. Het waren uitsluitend rijke Noorderburen, gelokt door het gunstige fiscale regime in ons land. Eind jaren '90 stak een tweede golf Nederlanders de grens over. Het betrof de betere middenklasse, die zich ook in andere wijken dicht bij de grens installeerde. Dit had te maken met een ander soort financiering bij aankoop van een huis. De Nederlanders konden 125% van de aankoopprijs van een woning lenen en dikwijls werd er enkel de rente afgelost wegens de gunstige Nederlandse woningfiscaliteit.

Crisis

Door de financieel-economische crisis is het vastgoed in Nederland gekelderd en stuikte de markt volledig in elkaar. Door deze situatie kan de Nederlander slechts 80% van de aankoopprijs van de woning lenen daar de banken voorzichtiger zijn geworden en geraken zij hun eigen huis moeizaam en dikwijls met een fors verlies kwijt.

Door bovenstaande redenen kopen de Nederlanders nog amper huizen in de Belgische grenstraak. (Voeger kwamen 75% van de biedingen op vrijstaande woningen van Nederlanders, nu is dit nog 15%) Vooral woningen boven de 350.000,00 euro raken amper nog verkocht. Deze woningen staan nu veel langer te koop dan vroeger en dit fenomeen doet zich voor in de hele Belgische grensregio met Nederland.

Sla je slag

Niettemin de Nederbelg met uitsterven bedreigd is, kan dit ook een voordeel opleveren. Veel jongeren komen terug naar de eigen gemeente, net omdat de prijzen aantrekkelijker en betaalbaarder worden. Ook wie over een groot budget beschikt, kan momenteel een mooie slag slaan in het villasegment.

(bron: De Tijd)

calender19/03/2013 calender 12 comments
 
blog comments powered by Disqus